Pointer Radio en TV in Assendelft

KRO-NCRV’s onderzoeksprogramma Pointer besteed deze maand april op radio en tv veel aandacht aan de enorme overlast door vliegherrie in Assendelft. Bewoners in het ooit rustige lintdorp zijn de dupe van het rap gestegen aantal vliegbewegingen op de Polderbaan en Zwanenburgbaan richting Schiphol.

Vliegherrie betekent niet alleen veel te veel geluid om je oren, maar ook ziekmakende uitstoot van roet, Zeer Zorgwekkende Stoffen, fijnstof en – veel gevaarlijker nog – ultrafijnstof – in neus en longen.
Pointer vestigt zeker ook de aandacht op de bizarre plannen van minister Mark Harbers van het Ministerie van I en W voor een 4e aanvliegroute over natuurgebied de Veluwe. Dit doen de onderzoekers, omdat de mensen daar geen idee hebben wat hen te wachten staat. Wij hier in Zaanstad Noord weten dit maar al te goed.

Een etmaal met onmenselijk veel geluid
Zodoende kwam radio interviewer Tom Veldhuijzen maandag 12 februari eens luisteren bij Lobby-oma Winnie de Wit. Zij ging die avond eens kijken hoe het toch kwam dat er zo ontzettend veel herrie in de lucht was. Via donderdorp.nl bleken er dat etmaal het afschuwelijke aantal van 714 vluchten over dit deel van gemeente Zaanstad te hebben gevlogen…
Op de website van  Pointer verscheen tegelijk een oproep om je te melden, wanneer je last van vliegherrie ervaart, en daar werd massaal op gereageerd.

Morgen, zaterdag 6 april om 14 uur, is Saendelft-bewoner Stefan Molenaar te horen op Radio 1. Hij heeft geen zicht en is totaal op zijn oren aangewezen, en met 2 banen herrie makende vliegtuigen loopt hij regelmatig een verkeerde tuin binnen, of staat hij noodgedwongen midden op straat stil, omdat hij geen zekerheid heeft over zijn veiligheid.

Ondertussen sloten de collega’s van Pointer tv zich bij het onderzoek aan, en ook zij volgden lobby-oma Winnie, een dag voor de uitslag van de rechtbank, en tijdens de uitspraak van deze rechtbank in Den Haag.
Dit verhaal is te zien op donderdag 11 april om 20.30 uur op NPO2.

Geschonden mensenrecht
De uitspraak in deze bodemprocedure tegen de staat liegt er niet om: wij worden geschaad in ons mensenrecht op ongestoord woongenot, zoals vastgelegd in het Europese wetsartikel 8 van de EVRM. De Nederlandse Staat overtreedt daarbij niet alleen jarenlang haar eigen wet, ze keek louter naar wat de vliegindustrie nodig had om te groeien, zonder in ogenschouw te nemen wat dit voor de leefomgeving van de omwonenden betekende.

De rechter droeg de Staat op binnen een jaar haar eigen wet te gaan handhaven, en individuele bescherming en een werkende klachtenprocedure te bieden aan bewoners, ook aan hen die buiten de contouren vallen waarmee de overheid nu een klacht ook als klacht meeneemt.

Laatste verandering: