Explane: zelf dB’s meten

SchipholWatch lanceerde begin 2019 de App voor mobiele telefoons waarmee de gebruiker zelf dB’s kan meten, Explane.

Het is van belang dat onderwonenden veel met Explane gaan meten, zodat er werkelijke cijfers over de geluidsoverlast in de openbaarheid komen. Dus mocht je hem nog niet hebben, ga dan snel naar de AppStore of Google Play. En als dank voor hun kritische volgen van Schiphol, en hun enorme inzet voor een leefbare omgeving rondom Schiphol kun je hen ondersteunen.

Betrouwbare metingen

Het RIVM zette in november 2019 Explane in om metingen samen met burgers te verrichten.

Nieuwe Schiphol-wethouder Wessel Breunesse (GL) van Zaanstad was in december 2019 de derde wethouder in Nederland die toezegde Explane te gaan gebruiken voor het verkrijgen van cijfers over werkelijke overlast. In november omarmde wethouder Arno Bonte (GL) van Rotterdam Explane als eerste, waarna Amsterdam volgde.

Het is de bedoeling dat er ergens voorjaar 2020 ook een mogelijkheid komt om continu te maten met Explane, dan gekoppeld aan de goedkoopste computer, de Raspberry Pi.

EXPLANE-metingen in Zaanstad

Hieronder is te zien hoe het gemiddelde aantal dB’s er voor de verschillende wijken uitziet, en ook wat de gemiddelde hoogte van de vliegtuigen is.
Kijk je naar de postcodes, dan zie je dat er in bepaalde wijken van Zaanstad nog maar heel weinig gemeten is. GA ZOVEEL MOGELIJK METEN, WANT METEN IS WETEN!

Laatste verandering: