Meer herrie? Geef uw mening!

De vorig jaar zomer door minister Harbers aangekondigde krimp naar 440.00 vliegbewegingen komt de sector – KLM met name – niet goed uit. De minister zocht naar een geitenpaadje om het ‘koninklijke’ bedrijf tegemoet te komen, en vond het in een z.g. ‘experimenteerregeling’, waarbij in het eerste jaar – en mogelijk ook in het jaar daarop – alsnog 20.000- vluchten meer toegestaan zullen gaan worden. Dus in totaal 460.000 vliegbewegingen i.p.v. de aangekondigde 440.000.

De krimp was nodig omdat de minister verwacht niet langer ‘anticiperend’ te kunnen handhaven – lees: het NIET handhaven moet eindelijk stoppen. Schiphol overschreed met deze manier van gedogen van vliegtuiglawaai jarenlang ongestraft de vastgelegde geluidsregels. Regels die er zijn om bewoners te beschermen tegen ziekmakende herrie. Maar gezien de lopende rechtszaak van de Stichting Recht op Bescherming tegen Vlieghinder (RBV) tegen het ministerie van I en W, kon Harbers niet anders dan krimp afkondigen. Voor wie zucht onder de herrie: overweeg deze stichting te steunen, het is n.l. heel erg kostbaar, zo’n civiele procedure tegen de staat.

Nog meer herrie?!
Deze regeling houdt in dat de geluidsgrenzen voor vliegtuiglawaai in bepaalde gebieden alsnog flink zullen worden opgerekt, waardoor op 10 plekken bewoners te maken krijgen met nog meer geluidsoverlast.
Of dat in uw ogen billijk is of niet, daarover kunt u nog t/m donderdag 23 februari 23.59 uur uw mening geven.

Mensenrecht
Rust en een gezonde leefomgeving is een mensenrecht, en dus moet krimp van Schiphol ten gunste komen van iedereen in de hele Schipholregio. De huidige herrie en ongezonde uitstoot gaan al ver over de WHO-normen heen, met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Spreek je uit!
Laat de kans niet voorbijgaan, laat de minister weten dat het geen pas geeft te experimenteren met de gezondheid van burgers. De leefomstandigheden in het noorden van Zaanstad zijn al enorm verziekt: wij zijn – met 12.000 vluchten per maand – de meest bevlogen regio van Nederland, dankzij de voorkeursbaan Polderbaan en de Zwanenburgbaan.

EenVandaag legt de hele procedure rondom deze regeling in de uitzending van zaterdag 18 februari uit:

Hoe kun je reageren?
De laatste kans om de minister te laten weten dat ook mensen uit de Zaanstreek iets vinden van dit ‘experiment’ is snel: a.s. donderdagavond 23.59 uur stopt deze internetconsultatie.
Reageer via de link op de pagina van de overheid ‘Experimenteerregeling Schiphol’ waar u dan onderaan kunt ‘ reageren op deze consultatie’.

Helpende websites
Hierbij linkjes naar een drietal websites, die je goed op de hoogte houden van dit voor bewoners nog immer zwarte en vreselijk ingewikkelde dossier:Laatste verandering: